Home » D:News » Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie

Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie

Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.05.2024

Consumul global de cafea este uriaș, cu două miliarde de cești băute zilnic. Această dependență are un preț mare: defrișări masive, salarii mici pentru fermieri și emisii semnificative de carbon. Pe măsură ce schimbările climatice amenință producția tradițională de cafea, apare cafeaua sintetică.

Cercetările sugerează că aproximativ jumătate din terenurile cele mai potrivite pentru cultivarea cafelei vor deveni improprii pentru acest scop până în 2050, din cauza schimbărilor climatice. În Brazilia, această cifră ajunge la 88%.

Companii mari folosesc biotehnologia și știința alimentară pentru a crea alternative la cafeaua obișnuită, folosind ingrediente diverse, de la năut la deșeuri agricole reciclate, inclusiv sâmburi de curmale, potrivit The Wall Street Journal.

Cafeaua tradițională devine mai rară și mai scumpă

Alte abordări utilizează celule cultivate în laborator din plante de cafea reale.

Una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, Cargill, a semnat recent un acord pentru a deveni distribuitorul exclusiv între întreprinderi al produselor fără cacao și fără nuci ale producătorului de cafea fără boabe Voyage Foods.

Dacă aceste companii ajung la un număr suficient de mare de oameni, va fi un caz clasic a ceea ce economiștii și capitaliștii climatici numesc „efectul de substituție”: Pe măsură ce cafeaua tradițională devine mai rară și mai scumpă, consumatorii vor trece la alternative mai ieftine și mai multe.

Înlocuitorul trebuie să aibă un gust bun

Iar cafeaua ar putea fi doar începutul. Voyage Foods vinde deja o alternativă Nutella fără nuci și fără cacao. Compania spune că produsul său este comparabil ca preț cu Nutella „adevărată”.

Pentru ca oamenii să se convertească de la mărcile pe care le cunosc, trebuie ca schimbarea să nu îi coste nimic, iar înlocuitorul trebuie să aibă un gust bun, spune directorul executiv Adam Maxwell.

„O boabă de cafea verde nu are niciun gust asemănător cu cel al unei cești de cafea pe care o bem și de care ne bucurăm”, spune el. „Experiența pe care o avem de la cafea sau de la ciocolată este într-adevăr determinată de procesul folosit pentru a le produce”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa