Home » D:News » Eco-arhipelagul britanic care produce energie

Eco-arhipelagul britanic care produce energie

Eco-arhipelagul britanic care produce energie
Publicat: 09.01.2008
Insule artificiale, organizate ca platforme petroliere, vor utiliza diferenta de temperatura a apei marii.

Proiectul se numeste Energy Island, iar arhitectii si inginerii britanici care l-au elaborat sunt convinsi ca au descoperit o adevarata “comoara” energetica. Este vorba despre  utilizarea Otec, adica Ocean thermal energy conversion, o tehnica prin care se obtine energie din diferenta de temperatura a apei de la suprafata marii si cea a apei de la o adancime de o mie de metri. O diferenta care la Tropice merge de la 29 la 5 grade.

“Ganditi-va la contrariul unui frigider, in care diferenta de temperatura genereaza electricitate”, a declarat arhitectul Alex Michaels, unul dintre specialistii implicati in proiect, celebru la Londra dupa ce a dotat cu o turbina eoliana, panouri solare si sistem de reciclare a apei resedinta din Notting Hill a liderului conservator David Cameron.

Energy Island este insa un plan mult mai ambitios, intrucat presupune constructia unor arhipelaguri de platforme marine de-a lungul zonei  tropicale in vederea producerii de energie prin utilizarea curentului de aer cald care merge din Caraibe pana la coastele Africii occidentale si apoi din Oceanul Indian pana in Marea din sudul Chinei.

Fiecare insulita, echipata cu centrale eoliene, panouri solare, turbine si tehnologia Otec ar putea furniza 250 megawatt. Iar cu 50.000 de Energy Islands s-ar putea produce energie suficienta pentru a acoperi intregul necesar al lumii.

Sursa: Corriere della Sera

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase