Home » D:News » Mini-reptila zburatoare

Mini-reptila zburatoare

Mini-reptila zburatoare
Publicat: 12.02.2008
Cea mai mica reptila zburatoare preistorica, o noua specie de pterozaurian, cu o deschidere a aripilor de doar 25 de centimetri, a fost prezentata de cercetatorii brazilieni si chinezi in cadrul unei conferinte de presa organizate la Rio de Janeiro, informeaza AFP.

Numita Nemicolopterus Crypticus, fosila a fost descoperita de paleontologii chinezi la Luzhougou, in provincia Liaoning, in 2004.
Cercetatorii brazilieni au avut nevoie de patru ani pentru a reconstitui replica scheletului, in cadrul unui parteneriat chino-brazilian.
"Descoperirea deschide un nou capitol in evolutia reptilelor zburatoare care traiau in urma cu 220 – 65 de milioane de ani", a spus paleontologul brazilian Alexander Kellner, de la Muzeul national/UFRJ.
Fosila a fost extrasa din rocile sedimentare care fac parte din Formatiunea Jiufotang (veche de 120 de milioane de ani – Cretacic) de specialistii de la Institutul de paleontologie a vertebratelor si paleoantropologie din Beijing. Fosila originala a ramas in China.
Potrivit lui Kellner, marii pterozaurieni (cu o anvergura de 5 – 10 metri), care se hraneau cu pesti, sunt descendentii unor animale mici precum Nemicolopterus crypticus, care se hranea, probabil, cu insecte.
Noua specie descoperita prezinta adaptari precum curbura falangelor picioarelor, care sugereaza faptul ca animalul traia in copaci. O alta particularitate este absenta dintilor.
China si Brazilia sunt locuri bogate in fosile de pterozaurieni. In bazinul Araripe, din nord-estul Braziliei, au fost descoperite fosile bine conservate ale acestor reptile zburatoare, cu o deschidere a aripilor de peste cinci metri, si care au disparut in urma cu 65 de milioane de ani.
Descoperirea a fost prezentata intr-un articol publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase