Home » D:News » Eclipsa totala de Luna in aceasta noapte

Eclipsa totala de Luna in aceasta noapte

Publicat: 20.02.2008
Eclipsa totala de Luna in aceasta noapte
Aceasta va fi prima eclipsa vizibila din Romania in 2008 si totodata ultima eclipsa totala din primul deceniu al secolului XXI, deoarece urmatoarea eclipsa vizibila din Romania va avea loc in anul 2011.

Debutul eclipsei va avea loc in jurul orei 2:37, cand Luna va începe sa se cufunde in penumbra terestra, iar potrivit meteorologilor la noapte nu vor fi foarte multi nori, asa ca sunt sanse mari sa vedem eclipsa totala de Luna.
La ora 3:43, discul lunar ar trebui sa dispara in intuneric, iar din acel moment eclipsa poate fi observata de oricine si din orice loc cu cer senin.
Intreg discul lunar se va afla cufundat in interiorul umbrei Pamantului in jurul orei 5, cand va incepe eclipsa totala.
Punctul culminant al eclipsei se va produce la ora 5:26, iar dupa aproximativ 50 de minute de eclipsa totala, Luna va incepe sa paraseasca umbra terestra. Eclipsa va continua pana la ora 8:15, iar pe toata perioada acesteia discul lunar va avea o culoare rosiatica, iar cerul va fi la fel de negru la fel ca intr-o noapte fara luna.
 
Fenomenul va fi vizibil din Europa, Africa, Oceanul Atlantic, Groenlanda, America de Nord, America de Sud si estul Oceanului Pacific, si poate fi vazuta cu ochiul liber.
Urmatoarea eclipsa totala de Luna care va putea fi vizibila din Romania se va produce abia pe 15 iunie 2011. 

Sursa: realitatea.net

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase