Home » D:News » Ghetarii Antarcticii se topesc cu 20 de ori mai repede decat in trecut

Ghetarii Antarcticii se topesc cu 20 de ori mai repede decat in trecut

Ghetarii Antarcticii se topesc cu 20 de ori mai repede decat in trecut
Publicat: 03.03.2008
In urma unui nou studiu, efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Durham, s-a constatat ca rocile, de marimea unei mingii de fotbal, pot sa furnizeze indicii despre o crestere viitoare a nivelului apelor.

Cercetatorii au studiat pietrele din trei ghetari pentru a descoperi de cat timp nu mai sunt acoperite de gheata, informeaza Reuters.
In urma rezultatelor initiale, s-a constatat ca suprafata ghetarilor din Insula Pine s-a restrans cu aproape patru centimetri pe an, in ultimii 5.000 de ani, si cu doi centimetri pe an insulele Smith si Pope, in ultimii 14.500 de ani
Regiunea din vestul Antarcticii ridica cele mai multe probleme, deoarece solul stancos de sub gheata se afla sub nivelul marii. Masa ghetarilor il tine pe loc, dar specialistii se tem ca ar putea sa pluteasca in cazul in care calota se topeste.
In acest caz, nivelul global al marilor ar creste cu 1.5 metri, iar daca toata gheata Antarcticii s-ar topi, in mii de ani, nivelul ar creste cu 57 de metri, acoperind multe dintre cele mai mari orase de pe glob si insulele de la altitudini joase.

Joanne Johnson, de la “British Antarctic Survey’s” a declarat: "Am observat cea mai rapida rata a topirii in ultimele decenii si nu stim inca daca va continua sau daca va incetini".
Aceasta a mai precizat ca este posibil ca astfel de perioade de topire rapida sa fi existat si in trecut, dar ca aceste informatii nu sunt inca disponibile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase