Home » D:News » Alcoorexia, o noua tulburare de alimentatie

Alcoorexia, o noua tulburare de alimentatie

Alcoorexia, o noua tulburare de alimentatie
Publicat: 18.03.2008
Cercetatorii britanici avertizeaza asupra unei noi tulburari de alimentatie aparuta in randul femeilor, alcoorexia (drunkorexia, lb.eng.), un fenomen care implica saritul peste mese pentru "cheltuirea" caloriilor zilnice pe bauturi alcoolice, informeaza telegraph.co.uk.

Multe femei se confrunta cu tot mai multe presiuni, pentru ca doresc sa consume alcool, dar, in acelasi timp, sa-si mentina greutatea intr-o anumita limita. Din acest motiv, ele aleg sa sara peste mese, preferand sa consume cateva paharele de vin.
Un astfel de fenomen a fost numit de specialisti alcoorexie (drunkorexia, in limba engleza, n.r.), o combinatie intre "alcoolism" si "anorexie".
Specialistii spun ca aceasta practica a alcoorexiei este incurajata mai ales de dietele in care alimentelor si bauturilor li se atribuie un anumit numar de puncte. Persoanele care doresc sa slabeasca nu trebuie sa depaseasca un numar maxim de puncte calculat pe zi.
Obiceiul, extrem de raspandit in Statele Unite, a pus stapanire si pe Marea Britanie.
Profesorul Janet Treasure, seful sectiei de tulburari de alimentatie din cadrul Institutului de psihiatrie din Londra, a declarat ca practica este foarte periculoasa pentru ca se combina consumul excesiv de alcool cu tiparele tulburarilor de alimentatie.
"Persoanele devin dependente, un lucru extrem de nociv. Fenomenul este intalnit mai ales la persoanele bulimice decat la cele anorexice, insa aici ne confruntam cu o combinatie de calorii goale, fara valoare nutritiva, si comportament riscant care apare in timpul starii de ebrietate", a indicat Treasure.
Un gram de alcool are mai multe calorii decat aceeasi cantitate de carbohidrati sau proteine, o cantitate de 150 de ml de vin alb putand contine intre 150 si 170 de calorii. Acest lucru inseamna ca un pahar mare de vin (250 ml) contine la fel de multe calorii ca un pranz mediu usor.
Un cocteil format din 50 de ml de votca si o bautura tonica hipocalorica aduce 100 de calorii, in timp ce o halba de bere contine aproximativ 250 de calorii.
Susan Price, purtator de cuvant pentru Asociatia de nutritie britanica, a spus ca inlocuirea meselor cu alcool nu este o metoda potrivita pentru a slabi sau a mentine o greutate sanatoasa.
"Sunt mai mari probabilitatile ca alcoolul sa fie consumat in exces. Ceea ce trebuie sa faci este sa ai o alimentatie echilibrata si sa alegi cocteiluri sau bauturi non-alcoolice hipocalorice".

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase