Home » D:News » Celulele susa clonate ar putea trata maladia Parkinson

Celulele susa clonate ar putea trata maladia Parkinson

Celulele susa clonate ar putea trata maladia Parkinson
Publicat: 24.03.2008
Cercetatorii care au utilizat celule susa embrionare clonate pentru a trata cobai cu maladia Parkinson spun ca acestea sunt mai eficiente decat celelalte tipuri de celula susa, informeaza un studiu publicat in Nature Medicine si preluat de Reuters. Cercetatorii au incercat sa demonstreze ca este posibila obtinerea de celule susa embrionare utilizand tehnologia de clonare. Aceste celule susa clonate au stat apoi la baza unui tratament personalizat impotriva maladiei Parkinson.

Insa specialistii au descoperit ca celulele susa clonate prelevate de la cobaiul tratat sunt mai eficiente decat celulele clonate prelevate de la alti soareci.
"Am demonstrat ceea ce banuiam de multa vreme – celulele susa cu acelasi patrimoniu genetic ca al pacientului functioneaza mai bine", a spus Viviane Tabar de la Memorial Sloan-Kettering Institute din New York, autor al acestui studiu. Cand se realizeaza un transplant non-autolog, atunci in organism apare o inflamatie mai mare. Transplant autolog inseamna implantarea unui material compus din sau bazat pe tesuturile proprii ale unui pacient, in acest caz tendinta de a respinge transplantul fiind aproape nula.
Celulele susa au un potential enorm de vindecare a maladiilor, pentru ca se pot transforma in orice tip de celule din organism, putand, deci, inlocui celulele afectate sau distruse si reconstitui tesuturi sau organe. Celule susa pot fi obtinute prin prelevarea din embrioni sau prin alte diverse tehnici, precum reprogramarea unei ovocite sau a celulelor obisnuite din piele pentru a le transforma in celule susa pluripotente, capabile, ca si celulele susa embrionare, sa se transforme in orice tip de tesut din organism. O alta tehnica, anuntata recent, consta in prelevarea unei celule de embrion uman fara a-l distruge, de la care se pot, in principiu, cultiva alte celule embrionare.
Celulele susa pot sta la baza unor tratamente impotriva unor maladii cronice sau incurabile, precum cancerul, diabetul, Alzheimer si Parkinson.
Parkinson este una dintre maladiile pentru care in prezent nu exista tratament si care consta in distrugerea unor celule din creier. Unii bolnavi sunt tratati cu celule transplantate prelevate de la cadavre sau de la fetusi avortati.
Pentru a obtine celule susa clonate, cercetatorii au prelevat celule obisnuite din cozile cobailor, au transferat nucleul lor in ovule de cobai fara material genetic si au obtinut clone ale soarecilor bolnavi de Parkinson. Procesul se numeste transfer nuclear celular somatic sau "clonare terapeutica". Cercetatorii au prelevat apoi celule din embrionii clone, pe care le-au cultivat pentru a se transforma in celule cerebrale dopaminergice, tipul de celule distruse in maladia Parkinson. Ulterior celulele cerebrale clonate au fost transplantate in creierul cobailor.
Cobaii carora li s-au administrat in creier celule prelevate de la alti soareci au avut o stare a sanatatii mai proasta decat cei carora li s-au implantat celule proprii.
Tabar a mentionat ca este pentru prima data cand se testeaza aceasta tehnica.
Cercetatorii au anuntat ca vor testa in curand si transplantul de celule susa pluripotente, obtinute prin reprogramarea ovocitelor. Acestea ar putea elimina problemele de etica atat de mult discutate.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase