Prima pagină D:News

Premiul UNESCO pentru libertatea presei ajunge in Mexic

Redactia Descopera.ro | 04.10.2008 | ● Vizualizări: 73
Premiul UNESCO pentru libertatea presei ajunge in Mexic     UNESCO, ziarista, Mexic, libertatea presei, Lydia Cacho Ribeiro + zoom
Galerie foto (1)

Premiul mondial al libertatii presei UNESCO-Guillermo Cano 2008 a fost acordat miercuri, jurnalistei mexicane Lydia Cacho Ribeiro, pentru curajul de care a dat dovada in realizarea anchetelor, dupa aprecierea juriului.

"Juriul a fost impresionat de curajul jurnalistei care continua sa dezvaluie fapte de coruptie politica, crima organizata si violenta domestica, in ciuda amenintarilor cu moartea, numeroase procese si o tentative de sabotaj", a anuntat, Joe Thloloe, presedintele juriului.

"Un jurnalist, care cunoaste mediul ostil in care trebuie sa lucreze si care face totul pentru a-si mentine cititorii informati despre societatea in care traiesc, merita recunostinta noastra pentru contributia sa la libertatea de expresie in toata lumea. Lydia Cacho Ribeiro este un astfel de jurnalist", a mai spus Thloloe. Juriul international a fost format din paisprezece jurnalisti profesionisti si directori de publicatii din toata lumea.

Lydia Cacho Ribeiro s-a nascut in 1963 si este, in prezent, jurnalist independent in orasul Cancun din Mexic si colaborator al publicatiei La Voz del Caribe. Distinctia ii va fi decernata oficial jurnalistei mexicane pe 3 mai, Ziua mondiala a libertatii presei, la Maputo, capitala Mozambicului. Ziua internationala a libertatii presei 2008 va fi dedicata "Accesului la informatie si autonomiei populatiei".

Premiul poarta numele lui Guillermo Cano, director al unei publicatii columbiene, asasinat in 1987 pentru ca a denuntat mafia drogurilor din tara sa. Premiul are o valoare de 25.000 de dolari.
In 2007, Premiul mondial al libertatii presei UNESCO -Guillermo Cano a fost decernat, postum, jurnalistei ruse Anna Politovskaya, pentru curajul pe care l-a dovedit in timpul conflictelor din Cecenia, in pofida numeroaselor amenintari.Premiul UNESCO- Guillermo Cano a fost creat in 1997 si este acordat persoanelor, organizatiilor sau institutiilor care aduc, in pofida unor conditii primejdioase, contributii remarcabile la apararea si/sau promovarea libertatii presei oriunde in lume.

Sursa:Mediafax