Home » D:News » Sute de mii de tone de gunoi polueaza anual plajele Oceanului Planetar

Sute de mii de tone de gunoi polueaza anual plajele Oceanului Planetar

Sute de mii de tone de gunoi polueaza anual plajele Oceanului Planetar
Publicat: 18.04.2008
Date de ultima ora, furnizate de International Coastal Cleanup, o organizatie care monitorizeaza sanatatea plejelor pe plan mondial, prezinta situatia alarmanta in care ecosistemul costal este in pericol de a-si pierde capacitatea naturala de regenerare datorita numarului tot mai mare de reziduuri depozitate in preajma plajelor.

Misiunea acestei organizatii ecologiste consta in a-i sensibiliza pe oameni si a-i face constienti de pericolul in care se afla ecosistemele costiere din intreaga lume, pentru ca in ultima instanta, cat mai multe persoane sa se implice in curatarea si monitorizarea plajelor tuturor marilor si oceanelor. Anul trecut un numar de peste 378 000 de voluntari din intreaga lume s-au angajat in colectarea deseurilor non-organice care nu pot fi reintegrate in ciclul natural de catre ecosistem si care pot provoca dezastre ecologice. Mii de tone constand in deseuri plastice, hartie, resturi petroliere, recipiente metalice, au fost colectate. Valoarea acestora pe piata reciclarii a atins o cifra de peste 14 miliarde dolari.
"Oceanul Planetar este bolnav", declara Laura Caps, Senior Vice President la Ocean Conservacy. "Adevarul dur este reprezentat de situatia in care a ajuns ecosistemul marin mondial, acesta nu se mai poate regenera si functiona dupa legile sale naturale, din cauza numarului crescut de reziduuri nedegradabile care il distrug incet, dar sigur", continua aceasta.
Reziduurile incriminate sunt vinovate de moartea anuala a circa unui milion de pasari marine, 100 000 de foci, balene, delfini si testose marine.
In anul 2007 au fost salvate dintre gunoaie, de catre voluntarii din statul Florida, un numar de 81 de pasari, 63 de pesti, 49 nevertebrate, 11 reptile si 30 de delfini.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase