Home » D:News » Gandacii preistorici se hraneau cu dinozauri

Gandacii preistorici se hraneau cu dinozauri

Gandacii preistorici se hraneau cu dinozauri
Publicat: 06.05.2008
Paleontologii care studiau craniul si vertebrele unui Camptozaur au fost stupefiati de o descoperire in premiera pentru lumea stiintei. Fosile de dinozauri vechi de milioane de ani prezentau urme de rosaturi produse de unele specii stravechi de gandaci necrofagi care s-au hranit din cadavrele dinozaurilor imediat dupa moartea acestora, conform unui comunicat al Brigham Young Univerity din Statele Unite.

“Acum un an de zile Anne Dangerfield, studenta universitatii noastre, a facut o analiza asupra fosilelor de Camptozaur din colectia laboratorului de paleontologie, cu aceasta ocazie a descoperit fosile care prezentau semne asemanatoare unor rosaturi, in gluma a crezut ca moliile au ros fosilele. Partial avea dreptate, numai ca urmele de pe fosile nu au fost facute de molii, ci de insecte din Cretacic”, declara profesorul de paleontologie Brooks Britt din cadrul Brigham Young University.

Cercetarile efectuate asupre resturilor osteologice de Camptozaur, un dinozaur erbivor carea atingea lungimea aproximativa de 8 metri si a trait acum 48 de miloane ani, au descoperit ca stramosii insectelor din grupa Dermestiae nu se rezumau doar la consumarea cadavrelor de dinozauri, ci obisnuiau sa-si depuna ouale in interiorul carcaselor acestora pentru ca in momentul eclozarii, larvele lor sa beneficieze de hrana directa. Astfel dintr-o vertebra de Camptozaur a fost extrasa de catre paleontologi o larva fosilizata de gandac Dermestid. Studiul echipei de paleontologi asupra unui esantion de circa 7 000 de fosile a dus la descoperirea de urme frecvente datorate gandacilor preistorici, dar urmele insectelor din grupa Dermestidae au fost gasite doar asupra fosileor de Camptozaur. Dermestidele sunt un gen de insecte care apartin grupului coleopterelor, adica a gandacilor tipici.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase