Home » D:News » Construirea sondei care va fi trimisa pe Luna, aproape de final

Construirea sondei care va fi trimisa pe Luna, aproape de final

Construirea sondei care va fi trimisa pe Luna, aproape de final
Publicat: 16.05.2008
O nava robotizata cu misiunea de a identifica un loc propice pentru o noua aterizare pe Luna, prinde “viata” in fabrica din Greenbelt, Statele Unite.

“Inima” aparatului denumit Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), este o camera digitala de inalta rezolutie, care poate captura imagini de pe luna ce pot atinge dimensiuni de pana la un metru. Specialistii de la NASA doresc sa obtina imagini cat mai detaliate a locului in care va fi stabilita urmatoarea generatie de exploratori lunari.   
Ultima data cand o persoana a pasit pe Luna a fost in anul 1972.
Camera, construita la Arizona State University, va fi montata pe data de 20 mai, anul curent.

Pana in prezent, nava a fost dotata cu un spectograf pe baza de ultraviolete pentru identificarea straturilor de gheata din regiunile polare, un detector de radiatii pentru masurarea mediului din jurul Lunii, un senzor care va masura temperaturile de la suprafata mai scazute de 300 de grade Celsius, lasere care vor produce harti tri-dimensionale, un detector cu hidrogen, capabil sa identifice apa inghetata de la suprafata si un sistem mini-radar, care va cauta straturile de gheata aflate sub suprafata.

“In curand o sa sa putem vedea aparatul LRO in toata gloria sa”, sustine unul dintre managerii proiectului, Cathy Peddie. Lansarea sondei in spatiu este programata pentru data de 24 noiembrie si va orbita luna pentru o perioada cuprinsa intre unu si patru ani, timp in care va culege informatii importante pentru stabilirea unei baze de cercetare lunara.
Cercetatorii spera ca, in eventualitatea gasirii apei pe Luna, se vor putea folosi de aceasta resursa pentru a o transforma in hidrogen lichid folosit drept combustibil pentru  rachete si oxigen pentru a asigura aerul astronautilor.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase