Home » D:News » Transplantat de roboti

Transplantat de roboti

Transplantat de roboti
Publicat: 16.05.2008
Gratie unui robot care poate detasa si muta foliculi pilosi pe capul unei persoane, parul transplantat poate arata mult mai natural decat in cazul unui transplant obisnuit, efectuat de chirurgi. In plus, metoda e mai putin dureroasa, mult mai rapida, iar riscurile de infectie sunt mai mici.

In mod obisnuit, transplantul de par se realizeaza pornind de la o fasie de piele cu par, lata de 1 cm si lunga de aprox. 15 cm, detasata de la ceafa pacientului, sub anestezie locala.
Apoi, personalul medical separa manual cca. 2000 de foliculi pilosi, fiecare dintre acestia fiind ulterior implantat intr-o incizie lata de 1 mm, pe portiunea cheala a capului pacientului. E un procedeu dificil si migalos; consuma mult timp (de obicei, 8-10 ore), iar portiunea de la ceafa, de unde a fost detasata fasia de piele, este expusa riscului de infectie. Robotul, in schimb, e mult mai eficient: "culege" foliculi pilosi (cate 1000 pe ora) cu ajutorul unui ac tubular, si ii implanteaza apoi in pielea de pe crestet. Intregul proces dureaza cca. 5 ore. Robotul e ghidat cu ajutorul camerelor de luat vederi si al unui software specializat in crearea imaginilor 3D.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase