Home » D:News » Incalzirea globala poate reduce numarul uraganelor

Incalzirea globala poate reduce numarul uraganelor

Incalzirea globala poate reduce numarul uraganelor
Publicat: 20.05.2008
Nu incalzirea globala este responsabila pentru valul de uragane formate in Atlantic, conclude un nou studiu publicat in revista Nature Geoscience.

Mai mult decat atat, se pare ca temperaturile ridicate reduc numarul uraganelor din Atlantic care ajung pe continent, conform decsoperirilor facute de meteorologul Tom Knutson.
Dupa uraganul Katrina, din 2005, numarul crescut al acestora a fost pus pe seama incalzirii globale. Multi cercetatori au facut legatura intre apele din ce in ce mai calde si producerea lor.
Scepticii incalzirii globale sustin insa ca in acest caz nu este vorba de o cauza si un efect, punand cresterea pe seama unei ciclicitati naturale.

Studiul lui Knutson , meteorolog la National Oceanic and Atmospheric Administration, incearca sa elucideze aceasta problema.
Concluziile par sa sustina ipoteza cercetatorilor sceptici. Uraganele nu reprezinta un efect al incalzirii globale, iar numarul lor va scadea pana la sfarsitul secolului cu 18 procente.
Uraganele care ajung pe continentul american vor fi mai putine cu 30 de procente. Incidenta furtunilor puternice va scadea cu 8 procente, pe cand cele tropicale vor cunoaste o scadere de 27 de procente. Insa nu toate vestile sunt bune. Chiar daca numarul furtunilor va scadea, acestea vor fi mult mai puternice, iar vitezele atinse de vant vor creste simtitor.

Insa nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu previziunile meteorlogului, efectuate cu ajutorul unui model computerizat, care se pare ca are slabicunile sale. Insusi autorul recunoaste ca acesta poate fi imbunatit, pentru rezultate mai exacte.

Intr-un an obisnuit se formeaza aproximativ 10 furtuni. 6 dintre acestea devin uragane, iar 2 ajung sa se dezvolte, devenind foarte puternice. In medie, aproximativ 5 uragane lovesc Statele Unite la fiecare trei ani.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase