Home » D:News » Marte, o planeta mai rece decat se credea

Marte, o planeta mai rece decat se credea

Marte, o planeta mai rece decat se credea
Publicat: 22.05.2008
Ultimile scanari ale calotei de gheata de la Polul Nord al planetei Marte anunta ca temperatura faimoasei Planete Rosii ar putea fi mult mai scazuta decat se credea pana in prezent. Prin urmare, orice cantitate de apa in stare lichida ar exista pe Marte, ar fi in instanta undeva in interiorul planetei, aproape de nucleul acesteia, sugereaza specialistii astronomi.

O echipa internationala de oameni de stiinta din diverse domenii s-au folosit de Mars Reconnaissance Orbiter pentru a scana Polul Nord al Planetei Rosii cu acest radar-scaner ultra performant. Calota de gheata are 2 kilometri grosime si o suprafata de 800 000 de kilometri patrati.
“Pentru a mentine o astfel de crusta de gheata, planeta Marte trebuie sa fie un loc foarte rece”, declara cercetatorul Roger Philips, un geofizician din cadrul Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.
In mod neasteptat, radarul a descoperit ca uriasa greutate a masei de gheata nu a deformat deloc sedimentele aflate dedesubt, ceea ce induce ideea ca scoarta solului martian din acea regiune are o grosime de peste 300 kilometri.

Cu privire la temperaturile scazute de pe Marte, profesorul Philips este de parere ca Planeta Rosie a fost saracita de orice element producator de caldura, din cauza faptului ca la formarea sa au lipsit elemente generatoare de caldura, cum sunt uraniul si thoriul.
Scanarea a mai revelat ca straturile calotei de gheata au in compozitie praf provenit din sol, alaturi de nisipuri si roci, surprinse in conglomeratul de gheata in urma deselor furtuni care au rascolit suprafata martiana.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase