Home » D:News » Pescarii senegalezi au salvat zeci de balene esuate

Pescarii senegalezi au salvat zeci de balene esuate

Publicat: 26.05.2008
Pescarii senegalezi au salvat zeci de balene esuate
Dupa ce un intreg banc de balene pitice au esuat pe tarmul Senegalului, pescarii locali au reusit sa salveze zeci de astfel de mamifere marine, tragandu-le inapoi in mare.

Mai mult de 100 de exemplare din specia balenei pitice, care nu depasesc in lungime 4 metri, au esuat pe plajele comunitatii de pescari Lebou din peninsula Capul Verde din Senegal. Dintre acestea, pescarii au reusit sa salveze circa 80 de balene, muncind neintrerupt pe parcursul unei zile si nopti intregi pentru a le trage in apa oceanului.
Pescarii au legat corpurile balenelor de barcile lor de pescuit, de fapt niste versiuni mai mari ale clasicelor pirogi si prin efort conjugat, au tras balenele inapoi in apa.
“Am incercat sa salvam toate balenele, dar in momentul in care am ajuns, 20 dintre ele murisera din cauza epuizarii si efectelor soarelui puternic”, declara Elima Bah, unul dintre pescari.
In continuare, comunitatea a cerut sprijinul guvernului senegalez pentru a ingropa rapid carcasele balenelor moarte, care altfel se pot transforma intr-o periculoasa sursa de infectie pentru intreaga zona.

Un incident asemanator s-a intamplat in urma cu 30 de ani pe aceeasi plaja.
Nici pana in prezent, in ciuda zecilor de ani de studiu al balenelor, cercetatorii nu au reusit sa afle cauza exacta a esuarii acestora. Printre cele mai des invocate motive se afla poluarea fonica, schimbarea liniilor magnetice ale Terrei si schimbarea curentilor marini.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase