Home » D:News » Vaticanul deschide mormintele pagane aflate sub bazilica Sf. Petru

Vaticanul deschide mormintele pagane aflate sub bazilica Sf. Petru

Vaticanul deschide mormintele pagane aflate sub bazilica Sf. Petru
Publicat: 28.05.2008
Vaticanul deschide publicului cel mai mare si luxos mormant pagan aflat in necropolele de sub bazilica Sf. Petru, dupa ce timp de un an s-au efectuat lucrari de restaurare.

O familie de fosti scalvi a cladit mausoleul Valeri in a doua jumatate a secolului II, in timpul imparatului Marcus Aurelius. Se pare ca dupa ce au fost eliberati, membrii familiei au reusit sa adune o avere impresionanta. Acesta este unul dintre cele 22 de morminte pagane descoperite in grotele aflate sub bazilica.

Imparatul Constantin, dupa convertirea la crestinism, a acoperit aceste morminte pentru a ridica pe locul lor o bazilica inchinata Sfantului Petru.
Mormantul Valeri este alcatuit din mai multe camere, aflate, se pare, la cateva sute de metri departare de mormantul Sfantului Petru.

Mausoleul este considerat un exemplu desavarsit al artei populare specifice pentru acea  perioada, reprezentate si prin basoreliefurile si statuile care decoreaza mormintele.
Povestea familiei este spusa prin intermediul basoreliefurilor, iar figurile unor zei pagani sculptate in relief atesta credinta puternica a membrilor ei in fortele divine.
Mormintele pot fi vizitate de catre public, insa programarile se fac din timp.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase