Home » D:News » Dispar crustaceii din Marile Lacuri

Dispar crustaceii din Marile Lacuri

Dispar crustaceii din Marile Lacuri
Publicat: 03.06.2008
Marile Lacuri cu apa dulce situate la granita dintre Canada si Statele Unite aveau o acvafauna in care predomina un mic crustaceu, foarte important de altfel din punct de vedere ecologic, denumit Diporeia. Populatiile acestui crustaceu formau cea mai importanta parte a zooplanctonului din aceste lacuri. In prezent cercetatorii incearca sa gaseasca motivul pentru care acesta a disparut din toate lacurile cu exceptia unui singur lac unde mai supravietuieste.

Disparitia crustaceului Diporeia a dus la schimbari dramatice in cadrul lantului trofic din aceste lacuri. Astfel printre primele efecte observate a fost si micsorarea efectivelor unei specii de hering a caror hrana principala o constituiau crustaceii din aceasta specie. Diporeia este hrana de baza si pentru somonii Chinook precum si pentru alte specii de pesti cu importanta valoare economica. La inceput cercetatorii au banuit ca principala vina pentru disparitia crustaceului o reprezinta poluarea si unele boli pentru ca mai apoi pe masura ce studiul se derula sa gaseasca vinovatii sub forma unor moluste straine faunei acestor lacuri, introduse ilegal in apele respective.

“Pierderea efectivelor de Diporeia in lacurile Michigan, Superior, Huron si Ontario coincide perfect cu introducerea scoicilor din speciile Zebra si Quagga”, afirma biologul Thomas Nalepa din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration’s Great Lakes Environmental Research Laboratory. “O ambarcatiune de mari dimensiuni care a fost introdusa pe Marile Lacuri continea balast pentru stabilitate. Acest balast a continut se pare unele exemplare din aceste specii de scoici care, odata deversate in lacuri, au inlocuit specia Diporeia devenind o specie invadatoare in adevaratul sens al cuvantului”, concluzioneaza acesta.

Sursa Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase