Home » D:News » Pescarii turci ataca navele Greenpeace cu focuri de arma

Pescarii turci ataca navele Greenpeace cu focuri de arma

Pescarii turci ataca navele Greenpeace cu focuri de arma
Publicat: 04.06.2008
Nava pescarilor turci pescuia ton, o specie de peste marin foarte cautata in intreaga lume, a carei populatie mondiala a scazut drastic datorita pescuitului excesiv. Incidentul a avut loc in apele Mediteranei, nava celor de la Greenpeace aflandu-se intr-o urmarire sustinuta a navei de pescuit turcesti.

Nava pescarilor turci a acrosat-o pe cea a organizatiei ecologiste Greenpeace cu viteza mare, declara Yesim Aslan, purtatoarea de cuvant a Greenpeace. Din fericire nu a fost nimeni ranit dar intentia pesacrilor a fost evident aceea de a ne ataca, continua aceasta. Agresiunea a continuat, pescarii turci aruncand in nava Greenpeace cu greutati de plumb folosite la plasele de pescuit ale acestora, greutati de plumb care au distrus printre altele un elicopter al celor de la Greenpeace.

Activistii declara ca au auzit, de asemeni, focuri de arma si in consecinta au alertat Garda de Coasta a orasului portuar Giresun. Greenpeace urmareste in ultima instanta ca Turcia sa interzica pescuitul de ton si sa declare zona maritima dintre Turcia si Cipru rezervatie naturala. In caz contrar expertii organizatiei estimeaza ca bancurile de ton din aceasta parte a mediteranei vor disparea definitiv.

“Populatiile de ton sunt aproape de extinctie, intelegem indignarea autoritatilor turce si a pescarilor care se vad private astfel de locurile de munca, dar  daca se continua pescuitul in acest ritm, sfarsitul bancurilor de ton va deveni  o realitate trista in cel mult cinci ani” declara Karli Thomas, expert ihtiolog in cadrul Greenpeace. Zonele de coasta ale Turciei asigura populatiilor de ton cele mai bune conditii pentru hrana si depunere a icrelor din intreaga Mediterana.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase