Home » D:News » Descoperire soc – America era populata acum 40.000 de ani

Descoperire soc – America era populata acum 40.000 de ani

Descoperire soc – America era populata acum 40.000 de ani
Publicat: 09.06.2008
Primii oamenii au ajuns in America acum cel putin 40.000 de ani, cu 25.000 de ani mai devreme decat s-a crezut initial, anunta cercetatorii britanici de la Universitatea John Moores din Liverpool.

Raportul emis de acestia are in prin plan o urma lasata de talpa unui om in cenusa vulcanica dintr-o cariera de piatra din bazinul Valsequillo din Mexic. Desi fusese descoperita inca din anul 2003, urmei nu i s-a putut estima corect vechimea decat anul acesta, datorita tehnologiei slab dezvoltate in acest domeniu. Un studiu din 2005 arata chiar ca urma ar fi fost lasata in urma cu 1,3 milioane de ani, ceea ce a dus la numeroase semne de intrebare in legatura cu originea sa umana.

Folosind o noua metoda, numita luminiscenta optica stimulata, care prevede colectarea mostrelor pe intuneric si iradierea acestora cu ajutorul unui reactor atomic, oamenii de stiinta au putut stabili cu exactitate data la care urma hominida a fost lasata in cenusa vulcanica, nu mai putin de 40.000 de ani.

Pentru a fi siguri ca urma este cu adevarat a unui om, cercetatorii a efectuat numeroase masuratori cu un scaner laser, imaginea obtinuta fiind comparata cu urma unui om lasata pe nisip. „Suntem fericiti sa anuntam faptul ca urma descoperita este intr-adevar a unui om”, anunta Silvia Gonzalez, liderul echipei de cercetatori britanici.

Sursa:National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase