Home » D:News » Mitul rasei pure scandinave a fost demolat

Mitul rasei pure scandinave a fost demolat

Publicat: 11.06.2008
Mitul rasei pure scandinave a fost demolat
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga a demolat mitul cu privire la originile pure ale stravechii rase scandinave dupa ce a descoperit intr-un mormant vechi de aproape 2500 de ani ramasitele unui barbat de origine araba, anunta Science Daily.

Descoperirea oamenilor de stiinta danezi sugereaza faptul ca diversitatea genetica din urma cu peste doua milenii a populatiei scandinave era una crescuta, date fiind contactele pe care aceasta le avea cu popoare din diverse colturi ale lumii. Ramasitele descoperite in doua cimitire stravechi, Bogebjerggard si Skovgaarde, prezinta aceleasi variatii genetice ca si unele din zilele noastre. „Teoria rasei scandinave pure, care s-ar fi stabilit in Danemarca si ar fi trait aici in izolare fata de restul lumii este un fals”, declara Linea Melchior, unul dintre antropologii de la Universitatea din Copenhaga.

Ramasitele barbatului arab descoperite in Danemarca sugereaza o puternica legatura a populatiilor nordice cu restul Europei si cu nordul Africii. Se pare ca acesta ar fi fost un sclav adus de armatele romane in jurul anilor 400 i.e.n. sau ar fi putut fi fiul unei femei de origine araba care, din motive necunoscute, a ajuns in Scandinavia.

Cazul barbatului arab este asemanator cu o alta descoperire din Danemarca, atunci cand arheologii au scos la lumina ramasitele unui barbat de origine siberiana, ceea ce demonstreaza, fara doar si poate, faptul ca membri ai diferitelor populatii stravechi erau asimilati de comunitatile antice daneze.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase