Prima pagină D:News

S-a stins din viata marele scriitor kargaz Cinghiz Aitmatov

Redactia Descopera.ro | 06.11.2008 | ● Vizualizări: 100
S-a stins din viata marele scriitor kargaz Cinghiz Aitmatov     Cinghiz Aitmatov, Uniunea Sovietica, Kargastan, Djamilia, O zi mai lunga decat veacul, Esafocul, vaporul alb + zoom
Galerie foto (1)

S-a stins astazi din viata Cinghiz Aitmatov, unul dintre numele de referinta ale literaturii estice din ultimul secol. Nascut in imensitatea stepei kargaze, la 12 decembrie 1928, Aitmatov a lasat posteritatii o mostenire demna de marii scriitori ai istoriei: Djamilia, Vaporul alb, Esafodul, Cantecul Stepei, Cantecul Muntilor sau O zi mai lunga decat veacul, fiind doar cateva dintre creatiile inegalabile ale marelui prozator.

Aitmatov are meritul de a fi deschis portile occidentului catre literatura rusa, intr-o perioada in care regimul sovietic era din ce in ce mai blamat in tarile vestice. Curajul de a critica deschis realitatile din Uniunea Sovietica precum si lirismul inconfundabil al operelor sale au facut din Cinghiz Aitmatov unul dintre cei mai cititi si mai indragiti scriitori ai secolului XX.

Ambasador al Rusiei la Bruxelles si apoi al tarii sale, Kargastan, Aitmatov nu si-a uitat niciodata menirea, aceea de mare scriitor. El preconiza finalizarea unui ultim roman chiar in acest an, an pe care in autoritatile kargaze l-au proclamat Anul Aitmatov cu ocazia celei de a 80-a aniversari a marelui prozator.