Home » D:News » Misterul faimoasei “Zile negre din New England” a fost rezolvat

Misterul faimoasei “Zile negre din New England” a fost rezolvat

Misterul faimoasei “Zile negre din New England” a fost rezolvat
Publicat: 12.06.2008
La orele pranzului, ziua s-a transformat in noapte pe data de 19 Mai 1780, in New England. Multi oameni din acea perioada au crezut ca Apocalipsa a venit deja, iar istoria retine faptul ca in miezul acelei zile s-au folosit lumanari pentru a ilumina, iar pasarile si animalele prezentau un comportament neobisnuit. Cercetatorii din Universitatea din Misssouri afirma ca au stabilit cauza acestui fenomen.

Raspunsul la aceasta dilema din istoria timpurie a Statelor Unite a fost adus de catre studierea inelelor de copac formate in acea perioada, care au fost prelevate si studiate din trunchiurile unor arbori matusalemici, care au supravietuit inca din acea perioada.
“Modelul fiecarui inel de copac spune o poveste diferita, daca anul in care s-a format respectivul inel a fost secetos, acesta este ingust, daca a fost ploios, acesta este considerabil mai lat, daca au fost evenimente geologice sau chimice in trecut, toate aceste influenteaza forma si culoarea inelului de crestere al copacului din anul respectiv”, declara Erin McMully, cercetator asistent in cadrul Missouri Colege of Agriculture, Food and Natural Resources Tree Ring Laboratory.

La peste 230 de ani de la evenimentul din New England, studiile au evidentiat ca intunecarea cerului din acea zi s-a produs din cauza unor incendii extinse, petrecute in aceeasi zi, tocmai in padurile canadiene. Norii formati de cantitatea enorma de fum erau atat de densi, incat au blocat lumina solara pe o suprafata foarte intinsa, care a inclus si New England-ul.
Inelele de crestere ale copacilor din acel an prezinta o cantitate foarte mare de carbon si carbuni amestecat cu rasina, rezultat din poluarea masiva a atmosferei, solului si apei, ca urmare a giganticelor focuri din padurile canadiene.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase