Home » D:News » Secretele dinozaurului mumificat din Dakota

Secretele dinozaurului mumificat din Dakota

Secretele dinozaurului mumificat din Dakota
Publicat: 19.06.2008
Parti care s-au mumificat in mod natural din corpul unui dinozaur au fost expuse in premiera la Muzeul statului Dakota de Nord. Evenimentul a atras, in egala masura, interesul cercurilor stiintifice si al publicului.

Oameni din diverse tari au calatorit catre Dakota pentru a admira in premiera resturile mumificate ale dinozaurului. Acesta a fost denumit Edmontosaurus Dakota, si a zacut sub sedimentele din vestul statului american peste 67 milioane de ani, inainte de a fi descoperit si extras intre anii 2004-2006. Acesta este unul dintre putinii dinozauri mumificati descoperiti vreodata pe Terra. Specialistii au cazut de acord asupra faptului ca este cea mai bine prezervata fosila.

Tesutul animal se descompune in mod obisnuit foarte repede dupa moartea oricarui tip de animal. Acesta este motivul pentru care majoritatea resturilor de dinozauri se rezuma doar la oase fosilizate. Cercetatorii spun ca edmontozaurul a fost ingropat imediat de sedimente si datorita acestui fapt, pielea si muschii acestuia au fost mineralizate si s-au prezervat foarte bine.
“Este o fosila fascinanta si sunt sigur ca vor trece ani de studii amanuntite pana cand vom reusi sa-i descifram toate secretele”, declara Phillip Manning, paleontolog la Universitatea Manchester din Anglia.
Conservarea si prezervarea dinozaurului mumificat s-a ridicat pana in prezent la suma de 100 000 $. National Geographic a mai deblocat de urgenta 230 000 $ necesari acoperirii costurilor studiului acestei fosile unice, considerata pana in prezent, cea mai veche mumie cunoscuta.

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase