Home » D:News » Nucleul Terrei se deplaseaza brusc

Nucleul Terrei se deplaseaza brusc

Nucleul Terrei se deplaseaza brusc
Publicat: 23.06.2008
Miscarile detectate in miezul incandescent al nucleului planetei noastre sunt total neprevazute si afecteaza campul magnetic al Terrei, conform noilor cercetari inteprinse de centrul DTU Space.

Masuratorile precise ale campului magnetic al Terrei efectuate de satelitul Orsted in ultimii noua ani, au dus la descoperirea unor modificari ale miscarilor nucleului magmatic al planetei.
Nils Olsen, cercetator in cadrul DTU Space, declara:
“Ceea ce ne-a surprins este viteza schimbarilor bruste ale campului magnetic al Terrei, precum si legatura acestor schimbari cu intensificarea activitatii centrului de magma incandescenta al planetei.”

Nucleul Terrei este alcatuit dintr-un miez solid inconjurat de o masa de magma incandescenta, undeva la 3 000 km dedesubtul scoartei terestre. Ambele componente ale centrului Pamantului sunt alcatuite in principal din nichel si fier in stare lichida.
Schimbarile din miezul Pamantului sunt transmise direct campului magnetic, de unde sunt inregistrate de sateliti.
Pana in prezent, cercetatorii nu pot interpreta acest fenomen ca fiind unul inofesiv pentru viata de pe Terra sau din contra, un fenomen cu implicatii negative pe viitor.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase