Home » D:News » Sonda Phoenix confirma – pe Marte exista gheata

Sonda Phoenix confirma – pe Marte exista gheata

Sonda Phoenix confirma – pe Marte exista gheata
Publicat: 23.06.2008
Sonda spatiala Phoenix a scos la lumina primele dovezi ale existentei ghetii pe planeta Marte, anunta specialistii NASA, citati de BBC.

Urme ale unui material alb au iesit la iveala intr-una dintre cavitatile lasate de sonda spatiala Phoenix, in timp ce aceasta recolta mostre de sol de pe suprafata Planetei Rosii. Incercand sa excaveze o alta suprafata, sonda spatiala s-a lovit de acelasi material alb si dur, la mica distanta sub nivelul solului. Spre surprinderea cercetatorilor NASA, materia alba a disparut in circa 4 zile martiene, ceea ce a dus la concluzia ca apa de pe Marte exista in permafrost, foarte aproape de suprafata planetei.

„Nu poate fi decat gheata”, declara Peter Smith, unul dintre specialistii de la Universitatea din Arizona, Tucson. „Aceste mici suprafete albe, care au disparut in decurs de numai cateva zile, demonstreaza ca apa inghetata se afla din abundenta pe Marte. Au fost si teorii conform carora materia in discutie ar fi sare. Sarea nu reactioneaza in asemenea mod”, adauga acesta.

Conform oamenilor de stiinta, existenta apei sub forma de gheata pe Marte este dincolo de orice banuiala. Bratul mecanic al robotului spatial s-a oprit in mai multe randuri, asa cum era programat in cazul in care intalnea o suprafata dura.”Am sapat mai multe santuri de observatie si am descoperit, de fiecare data, la aceeasi adancime, apa inghetata”, subliniaza si Ray Advison, cercetatorul care a proiectat bratul mecanic al sondei Phoenix.

Primele observatii arata faptul ca permafrostul martian s-a format in aceleasi conditii ca si cel de pe Terra, anunta specialistii NASA.

Sursa:BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase