Home » D:News » Bacteriile sunt probabil prima forma de viata martiana

Bacteriile sunt probabil prima forma de viata martiana

Publicat: 24.06.2008
Bacteriile sunt probabil prima forma de viata martiana
Bacteriile bizare care prospera in cele mai vitrege conditii de trai de pe Terra, alimenteaza toate teoriile exobiologilor care lucreaza in cadrul programului Phoenix Mars Lander.

Bazandu-se pe uluitoarele capacitati de supravietuire ale bacteriilor in medii extrem de ostile, acesti cercetatori sunt convinsi ca descoperirea vietii pe Marte este doar o chestiune de timp. Fie ca traiesc in zone extrem de aride si lipsite de apa, precum desertul Atacama din Chile sau se inmultesc in izvoarele fierbinti din Yellowstone, bacteriile au o capacitate de supravietuire surprinzatoare, chiar si pentru specialistii in microbiologie.
Recent, s-au descoperit bacterii care traiesc inclusiv in abisul oceanelor, acolo unde nu este lumina si presiunea este insuportabila pentru majoritatea organismelor vii, cu exceptia acestor bacterii.

Prin urmare, cercetatorii vietii extraterestre care sunt implicati in programul Phoenix Mars Lander, studiaza cu atentie solul, clima si atmosfera martiana pentru a gasi conditii similare cu cele din mediile extreme de pe Terra, conditii care, in opinia lor,  ar putea gazdui bacterii primitive martiene asemanatoare intrucatva cu cele de pe Terra.

“Practic, studiem orice ingredient de baza, care ar permite vietii sa prospere aici pe Marte.”, afirma in descrierea scopului misiunii, profesorul Peter Smith, din cadrul Universitatii Tucson din Arizona.
“Suntem siguri ca nu vom gasi nici o urma din micii omuleti verzi pe care se asteapta toata lumea sa-i descoperim mai devreme sau mai tarziu, aici este vorba doar de posibilitatea de a gasi bacterii primare, asemanatoare cu cele de pe Terra”,  adauga Kenneth Stedman, biolog in cadrul Centrului pentru Studiul Vietii in Medii Extreme din cadrul Universitatii din Portland.
Sperantele acestor cercetatori se lega si de faptul ca pe Terra au fost descoperite bacterii care au ramas inghetate timp de mai multe sute de ani. Acestea au fost readuse la viata in conditiile proprii de laborator, fiind astfel o dovada a capacitatii incredibile de supravietuire a organismelor primitive.

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase