Prima pagină D:News

Misterios fort pre-european, descoperit in Canada

Redactia Descopera.ro | 06.24.2008 | ● Vizualizări: 361
Misterios fort pre-european, descoperit in Canada     amerindian, sat, canada, statele unite ale americii, cultura hidatsa + zoom
Galerie foto (1)

Un sat fortificat, datand din perioada pre-europeana si apartinand unei populatii necunoscute a fost descoperit in vestul Canadei, anunta arheologii din Calgary, citati de ScienceDaily.

Descoperirea este una neobisnuita, cu atat mai mult cu cat toate triburile amerindiene de pe teritoriul Canadei erau nomade. Satul, datat la circa 250 de vechime, a fost descoperit la circa 120 de kilometri departare de Calgary si face parte dintr-un amplu proiect arheologic ce prevede scoaterea la lumina a vestigiilor dintr-o zona necunoscuta specialistilor in istorie.

„Ceramica descoperita in acest sat este unica pe teritoriul Canadei. Ea se aseamana, mai degraba, cu cea din zonele sudice sau estice ale Americii de Nord. Marele mister care inconjoara situl este legat de trasaturile total atipice ale satului recent descoperit”, declara Dale Walde, unul dintre arheologii implicati in proiect.

Conform traditiei orale a triburilor amerindiene din Canada, satul ar fi apartinut unui grup desprins din cultura Hidatsa, din Statele Unite ale Americii. Grupul ar fi stat in acest sat timp de sase ani, mutandu-se dupa aceea, in diferite locatii, de la an la an.

„Inca incercam sa descoperim adevarul ascuns in acest sit arheologic. Provocarea este cu atat mai mare cu cat aceasta veritabila mina de aur nu a fost expusa pana acum. Speram ca la finalizarea lucrarilor sa putem prezenta publicului noi informatii legate de istoria si cultura Canadei”, concluzioneaza Jack Royal, presedinte al Blackfoot Crossing Historical Park.