Home » D:News » Vor supravietui ursii polari?

Vor supravietui ursii polari?

Vor supravietui ursii polari?
Publicat: 27.06.2008
Specialistii avertizeaza ca odata cu scaderea banchizei polare pana la un nivel record, viata ursilor polari se afla intr-un real pericol.

Insa unii experti sunt de parere ca involutia, in cazul ursilor polari, ar putea sa-i salveze de la disparitie. Christian Sonne, cercetator in cadrul Institutului Danez de Studii asupra Mediului Inconjurator, crede ca reducerea banchizei arctice va avea efecte dramatice asupra populatiei mondiale de ursi polari, dar nu va duce la extinctia totala a acestora, ci mai degraba la readaptarea lor la mediu.

De fapt, ursii polari nu sunt altceva decat ursi bruni, care au fost fortati sa se adapteze la conditiile tipice ultimelor glaciatiuni din Arctica. Populatiile de ursi bruni din nordul extrem au fost surprinse de ghetari la mijlocul Pleistocenului. Acest lucru s-a intamplat in urma cu circa 100 000 – 250 000 de ani, dupa cum o dovedesc si fosilele descoperite, alaturi de ADN-ul ursilor polari, care este extrem de asemanator cu cel al ursilor bruni.

Scott Schlibe, expert in ursii polari din Anchorage Alaska, este de alta parere. Conform studiilor sale, habitatul terestru din nord este deja ocupat de ursii bruni, iar conflictele pentru hrana dintre cele doua specii sunt iminente. De asemenea,  Schlibe crede ca schimbarile sunt mult prea bruste pentru ca ursii polari sa aiba timp sa se adapteze.
Pana in prezent, s-au documentat doar doua cazuri de pui hibrizi intre ursii polari si cei bruni. Noii ursuleti, denumiti grizzlar sau grolar, s-au nascut in insula Baks din arhipelagul canadian. Cercetatorii cred ca este totusi prea devreme sa aduca in discutie o noua specie de ursi.

Sursa: CBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase