Prima pagină D:News

Gratarul – un ritual vechi de 700.000 de ani

Redactia Descopera.ro | 07.04.2008 | ● Vizualizări: 246
Gratarul – un ritual vechi de 700.000 de ani     gratar, hominid, biftec tartar, foc, carne gatita + zoom
Galerie foto (1)

Gratarul in aer liber, una dintre metodele preferate de a-si petrece timpul liber ale oamenilor de pretutindeni, este un ritual cu o vechime de cel putin 700.000 de ani, anunta cercetatorii de la Universitatea din California, citati de revista online LiveScience.

Conform acestora, primii hominizi erau, in marea lor majoritate, vegetarieni, aspect dedus din studiile antropologilor care au analizat forma si marimea dintilor stramosilor nostri din urma cu circa 3 milioane de ani.

Carnea a devenit ingredientul principal in dieta oamenilor preistorici in urma cu aproximativ 2, milioane de ani. „Oamenii au fost fortati sa isi schimbe radical dieta datorita secetei prelungite si a reducerii spatiilor impadurite de pe teritoriul Africii, spatii din care acestia isi procurau plantele comestibile. Ca o dovada in plus a acestor schimbari, arheologii au descoperit unelte de piatra, vechi de 2,5 milioane de ani, folosite pentru uciderea animalelor, taierea carnii si zdrobirea oaselor”, declara Katherine Milton, cercetator la universitatea americana.

Pentru aproape doua milioane de ani, oamenii s-au hranit cu carne in stare cruda, pana cand, la un moment dat, acestia descopereau calitatile carnii gatite.
„Este aproape sigur ca oamenii au inceput sa gateasca vanatul in urma cu circa 700.000 de ani, si de atunci nu s-au mai intors la vechile obiceiuri, decat poate in cazul biftecului tartar”, sustine, mai in gluma, mai in serios, aceeasi Katherine Milton.

In schimb, antropologul Richard Wrangham de la Harvard sustine ca obiceiul gatitului ar fi aparat in urma cu aproape 1,6 milioane de ani. El pune aceasta practica pe seama dezvoltarii capacitatii craniene a primilor oameni si pe aspectele practice ale consumului de carne gatita. „Cu siguranta ca primii hominizi au descoperit ca prin ardere, carnea nu numai ca nu isi pierde calitatile, dar este si mult mai usor de digerat. Toata aceasta economie de energie, care pana atunci era folosita la digestie, a devenit cauza maririi capacitatii cerebrale”, concluzioneaza Wrangham.

Sursa:Livescience

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI