Home » D:News » Siria sprijina Irakul in recuperarea artefactelor disparute

Siria sprijina Irakul in recuperarea artefactelor disparute

Siria sprijina Irakul in recuperarea artefactelor disparute
Publicat: 09.07.2008
Guvernul sirian a inapoiat Irakului un bloc de marmura antic, care a fost furat in urma cu mai bine de cinci ani dintr-un sit arheologic din apropierea orasului Mosul, anunta FoxNews.

Blocul de marmura are aproape 1,5 metri inaltime si contine imaginea unui personaj ingenuncheat in timpul unei rugaciuni, si mai multe insemne cuneiforme. Mohammed Abbas al-Auraibi, anuntase ca valoroasa piesa fusese sustrasa inca din anul 2003, din situl arheologic al stravechiul oras Nimrud, la nord de Mosul. Nimrud a fost capitala Imperiului asirian incepand cu anul 883 i.e.n., timp de 150 de ani.

In haosul care a urmat invaziei trupelor americane in Irak, peste 15.000 de artefacte antice, deosebit de valoroase, au fost sustrase si scoase de pe teritoriul tarii. Iordania a reusit sa recupereze si sa inapoieze Irakului 2.466 de obiecte antice, in timp ce Siria a returnat deja peste 700 de artefacte, urmand ca un nou transport sa fie efectuat saptamana viitoare. In prezent, guvernul irakian colaboreaza cu Interpol pentru a recupera peste 12.000 de obiecte arheologice cu o valoare inestimabila.

Sursa: FoxNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase