Home » D:News » Se topesc si ghetarii argentinieni

Se topesc si ghetarii argentinieni

Se topesc si ghetarii argentinieni
Publicat: 09.07.2008
Cel mai cunoscut ghetar din Argentina, Perito Moreno, a inceput sa se topeasca intr-un moment in care oamenii de stiinta anuntau ca acest lucru nu va avea loc in urmatorii ani, declara specialistii argentinieni citati de MSNBC.

Oficialii Parcului National Los Glaciares din provincia Santa Cruz s-au declarat uimiti de topirile recente, cazul fiind unul singular in istoria Argentinei. Carlos Corvalan, directorul parcului considera ca rupturile care au aparut pe suprafata ghetarului Perito Moreno se datoreaza, fara doar si poate, incalzirii globale.

Specialistii din toata lumea sunt alarmati, atat vreme cat peste 90% dintre ghetarii lumii isi reduc suprafata intr-un ritm ametitor.

„Pierderea unei cantitati atat de mari de zapada poate avea consecinte catstrofale daca ne gandim numai la cresterea nivelului marii. Pe de alta parte, orase, asa cum este cazul capitalei Boliviei, La Paz, isi procura apa de la ghetarii montani care, in ultimii ani, au disparut aproape in totalitate”, anunta Lonnie Thompson, cercetator la Universitatea din Ohio, premiat recent cu Medalia Nationala pentru Stiinta de catre presedintele George W. Bush.

Se astimeaza ca toti ghetarii din Anzi vor disparea pana lajumatatea secolului XXI.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase