Prima pagină D:News

Variatiile vantului au pus capat ultimei glaciatiuni

Redactia Descopera.ro | 07.22.2008 | ● Vizualizări: 137
Variatiile vantului au pus capat ultimei glaciatiuni     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori spanioli si germani arata ca in timpul ultimei perioade glaciare, micile variatii ale vantului de la suprafata au indus schimbari la nivelul curentilor oceanici din Atlanticul de nord lasand posibilitatea ca acestia sa fi jucat un rol important in schimbarea brusca a climei.

In urma acestui studiu au fost identificate mici variatii ale directiei vantului de la suprafata apei, care se pare ca reprezinta un factor-cheie al schimbarii climatice care s-a produs in timpul ultimei glaciatiuni, si ale carei motive nu a fost inca elucidate pana in prezent.

Cercetatorii Marisa Montoya si Anders Levermann au conchis ca exista o limita a variatiilor vitezei vantului de suprafata, care odata depasita, poate determina schimbari majore in ceea ce priveste intensitatea curentilor oceanici.
“Daca in timpul ultimei glaciatiuni acel punct a fost atins, atunci este foarte posibil ca aceasta sa fie cauza schimbarii bruste a climei”, sustine Marisa Montoya.
Studiul a fost realizat cu ajutorul unui simulator, numit Last Glacial Maximum si reproduce perioada de extindere maxima a stratului de gheata, care a avut loc cu 21 000 de ani in urma.

Sursa: Science Daily