Home » D:News » Tundra arctica este o bomba cu ceas

Tundra arctica este o bomba cu ceas

Tundra arctica este o bomba cu ceas
Publicat: 26.08.2008
In solul inca inghetat al tundrei arctice se afla o veritabila bomba cu ceas. Tone de carbon rezultat din putrezirea plantelor se afla in permafrostul din Siberia, Alaska si Canada iar eliberarea sa in atmosfera ar fi echivalenta cu o catastrofa, se arata intr-un raport publicat in revista Nature Geoscience.

Semnalele date de oamenii de stiinta sunt, si ele, in masura sa alarmeze. „Lucrurile au inceput sa se schimbe. Terra se incalzeste continuu din cauza miilor de tone de dioxid de carbon eliminate zilnic in atmosfera in urma activitatii oamenilor. Permafrostul deja se topeste iar carbonul din interiorul sau deja incepe sa se scurga in aer sub forma dioxidului de carbon si a metanului”, sustine Chien-Liu Ping, sefa echipei de cercetatori de la Universitatea din Alaska.

Numai in primul metru de la suprafata solului exista peste 100 de miliarde de tone de carbon. Acesta este echivalentul carbonului eliminat de populatia din Europa in 10 ani.

Cele mai rele previziuni sunt insa cele care privesc efectul de sera. „In ritmul actual, temperatura din zona arctica va creste cu aproape 6 grade Celsius pana la sfarsitul secolului. Numai in ultimii 50 de ani, temperatura medie din Alaska a crescut cu mai mult de un grad. In acelasi timp, in Rusia, termometrele arata o crestere cu aproape 2 grade a temperaturii medii”, sublinieaza Chien-Liu Ping.

De aceeasi parere este si Ted Schuur, cercetator in cadrul Universitatii din Florida. „Teoria doamnei Ping este foarte adevarata. Din pacate ea nu se refera decat la zona arctica. Privita pe ansamblu, Terra se confrunta cu aproape 780 de miliarde de tone de dioxid de carbon eliminate in atmosfera. Ganditi-va ca numai din zona arctica se vor elibera alte 1600 de miliarde de tone, cu efecte de neimaginat pentru planeta. Cu siguranta Pamantul va arata cu totul altfel peste 500 de ani”, concluzioneaza acesta.

Sursa:Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase