Home » D:News » Tehnologia ecologica salveaza mii de vieti in Asia

Tehnologia ecologica salveaza mii de vieti in Asia

Publicat: 01.09.2008
Tehnologia ecologica salveaza mii de vieti in Asia
Cercetatorii din cadrul Universitatii Queen’s din Belfast afirma ca au descoperit o solutie viabila pentru cel mai mare caz de otravire in masa, caz corelat cu cresterea ratei cancerului in Asia de sud-est, anunta publicatia onlone Science Daily.

Se estimeaza ca aproximativ 70 milioane de oameni din Bangladesh si estul Indiei au experimentat pe propria piele otravirea involuntara cu arsenic datorata consumului de apa si orez infestate cu aceasta substanta periculoasa. Situatia a ajuns atat de grava la un moment dat, incat cinci din 100 de persoane din Delta Bengalului, mureau din cauza otravirii cu arsenic. Cauza principala o reprezinta companiile industriale din zona care isi deverseaza reziduurile chimice direct pe sol, de unde acestea ajung in panza de apa freatica in urma efectului ploilor abundente aduse de musoni.

In prezent, cercetatorii au pus la punct o noua tehnologie, deloc costisitoare, care va aproviziona populatia locala cu apa potabila libera de orice infestare cu arsenic. Noua statie de pompare a apei este amplasata la Kasimpore, in apropierea Calcuttei. Tehnologia consta in transportul apei din panza freatica intr-un acvifer construit in roca permeabila. In cadrul acviferului, apa este imbogatita cu oxigen, microorgansime, fier si magneziu, care duc la dizovarea naturala a procentului de arsenic din apa. Autoritatile locale se declara foarte multumite de succesul acestui proiect si vor ca pe viitor sa se construiasca, pe aceleasi principii ecologice, o serie de statii de irigatii.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase