Prima pagină D:News

Marte este pregatita sa sustina viata extraterestra

Redactia Descopera.ro | 09.08.2008 | ● Vizualizări: 59
Marte este pregatita sa sustina viata extraterestra     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Aflati in cautarea vietii pe Marte, oamenii de stiinta isi continua cercetarile in ceea ce priveste conditiile pe care planeta le poate oferi in vederea sustinerii formelor de viata extraterestre.

Marte este gazda celui mai mare vulcan din sistemul solar, avand in acelasi timp ambii poli acoperiti de gheata. Insa ingredientul-cheie al vietii, apa lichida, nu este inca o certitudine.
Pe Pamant, vulcanii erup deseori sub ghetari, ceea ce duce la aparitia unor cantitati foarte mari de apa lichida, care se depoziteaza sub forma de lacuri la baza ghetarilor. Daca acelasi lucru s-ar intampla pe Marte, ar insemna ca planeta este pregatita sa dezvolte viata extraterestra.

Un nou studiu aparut in revista Icars, sustine evidenta acestui fapt in regiunea martiana Abalos, in zona nordica a calotei glaciare. Imaginile analizate de cercetatori arata urmele a ceea ce pare a fi o revarsare de apa, produsa in urma cu 20 000 de ani in urma, sub forma a doua canale in forma de V. Cercetatorii sunt de parere ca daca cele doua canale reprezinta rezultatul topirii ghetarilor ca urmare a activitatii vulcanice, asta inseamna ca acest tip de activitate este mult mai raspandit in subteran decat aproximasera la inceput oamenii de stiinta.

Sursa: Discovery