Home » D:News » Cum sa supravietuiesti fara costum in spatiu

Cum sa supravietuiesti fara costum in spatiu

Cum sa supravietuiesti fara costum in spatiu
Publicat: 10.09.2008
O creatura mica, cu sase picioare, a reusit sa supravietuiasca unei calatorii in spatiu care ar fi ucis fara indoiala un om si majoritatea altor forme de viata cunoscute pe Pamant.

Intr-un prim experiment, cercetatorii au expus creaturile segmentate, denumite “ursi de apa”, unor conditii create in laborator, asemanatoare cu cele intalnite in spatiu: vacuumul acestuia, completat de radiatii puternice, mortale pentru oameni, insa nu si pentru micile creaturi, care au supravietuit in majoritate.
Ursii de apa, denumite formal tardigrade, au mai putin de 1.5 milimetri lungime si traiesc intr-un mediu relativ umed, pe muschi si licheni, iar cand acestea se usuca pornesc in cautarea uui nou camin. Biologii au aflat ca sunt rezistenti la caldura, frig si radiatii, insa ultima calitate i-a surprins in mod deosebit.

Cateva exemplare ale acestei specii au fost imbarcate pe nava spatiala FOTON-M3, lansata de Agentia Spatiala Europeana in 2007. Tardigradele au fost expuse la conditii extreme si examinate la intoarcerea pe Pamant. Cele mai multe au supravietuit expunerii la vacuum si raze cosmice, iar unele au reusit sa treaca si testul expunerii la niveluri mortale de radiatii UV, care sunt de 1 000 de ori mai mari decat la suprafata Pamantului.
Cum au reusit sa supravietuiasca, acolo unde aproape nici o alta forma de viata nu ar fi reusit, “ramane un mister”, declara cercetatorii.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase