Home » D:News » Pe cine au invins dinozaurii in lupta evolutionista

Pe cine au invins dinozaurii in lupta evolutionista

Pe cine au invins dinozaurii in lupta evolutionista
Publicat: 12.09.2008
Reptile gigantice, asemanatoare crocodililor de astazi, au dominat lumea preistorica, cu mult inainte de aparitia dinozaurilor, se arata intr-un nou studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea din Bristol.

Crurotarsan archosaurus, grup de animale inrudite cu crocodilienii actuali, a supravietuit alaturi de dinozauri o perioada indelungata de timp inainte de a disparea in mod misterios acum 200 de milioane de ani. Ceea ce este si mai surprinzator pentru oamenii de stiinta, este faptul ca aceste reptile se regaseau in numar mult mai mare si au evoluat in forme mult mai variate decat dinozaurii . Astfel misterul disparitei acestora si al supravietuirii dinozaurilor nu isi gaseste nicio explicatie logica, cred paleoantropologii de la Universitatea din Bristol.

Dinozaurii si reptile uriase din preistorie au trait impreuna pentru mai bine de 30 de milioane de ani, pana in momentul in care primii au ajuns sa domine planeta. „Daca ne-am intoarce in timp in urma cu 210 milioane de ani si ni s-ar cere sa pariem pe specia care va supravietui pentru mai mult timp, orice parior ar miza pe crurotarsan. Nu exista nici un semn al superioritatii dinozaurilor, atunci cum au reusit sa treaca acestia neatinsi de extinctia in masa a reptilelor uriase? Singura explicatie ar fi ca ei au fost mai norocosi”, sustine Steve Brusatte, unul dintre specialistii implicati in proiect.

Dinozaurii au devenit animalele dominante pe Terra in urma cu circa 200 de milioane de ani si au ramas pe aceasta pozitie pana la misteriosul cataclism care a dus la extinctia totala a lor, acum 65 de milioane de ani. Poate la fel de norocoase ca si dinozaurii in cazul crurotarsanienilor, mamiferele au supravietuit acelei perioade si au ajuns animalele dominante pe Terra pana in prezent.

Sursa: TheTelegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase