Home » D:News » Noul obiectiv NASA – clima de pe Marte

Noul obiectiv NASA – clima de pe Marte

Noul obiectiv NASA – clima de pe Marte
Publicat: 17.09.2008
Agentia spatiala americana a stabilit noua sa misiune spatiala care consta in monitorizarea si studierea climei de pe Planeta Rosie. In acest scop naveta spatiala Maven a fost lansata, urmand sa amartizeze in anul 2014, dupa estimarile specialistilor.

Satelitul de observatii detinut de naveta Maven este echipat cu opt instrumente stintifice de masura, si va survola atmosfera martiana la inaltimi relativ mici pentru a putea recolta mostre din ”aerul” Planetei Rosii. Printre obiectivele sale, Maven va stabili o linie de comunicatii cu Terra prin care vor fi actionati si directionati robotii care vor activa pe Marte in genul lui Europe’s ExoMars rover.
Costurile necesare misiunilor Mars Atmosphere si Volatile Evolution (Maven), au fost estimate la cirva 458 milioane $.
“Misiunea Maven va oferi in premiera informatii care vor raspunde intrebarilor de baza legate de evolutia planetei Marte”, este de parere Doug McCuistion, director al tuturor programelor de explorari martiene din cadrul comandamentului NASA din Washington.
Maven se va axa pe strangerea datelor referitoare la momentele in care campul magnetic primar al lui Marte a disparut, lasand astfel cale libera de actiune pentru vanturile solare, cele care distrug treptat gazele atmosferice martiene, dizolvandu-le in spatiul cosmic.

Sursa : BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase