Home » D:News » Interiorul Pamantului are proprietati atomice neasteptate

Interiorul Pamantului are proprietati atomice neasteptate

Interiorul Pamantului are proprietati atomice neasteptate
Publicat: 18.09.2008
Materiale aflate in adancul Pamantului au neasteptate proprietati atomice, a caror descoperire ii obliga pe oamenii de stiinta sa revizuiasca modelul proceselor care au loc in interiorul planetei.

Cercetatorii au reusit sa creeze in laborator aceste materiale, reproducand presiunea si temperaturile uriase despre care se crede ca exista in cel mai adanc strat al mantiei terestre, la 2 900 kilometri adancime. Rezultatele studiului, publicate in revista Nature Geoscience, arata ca aceste materiale manifesta proprietati atomice neasteptate care ar putea influenta modul in care caldura este transferata in interiorul mantiei terestre si, de asemenea, modul in care campul magnetic si caldura generata in nucleul Pamantului circula catre suprafata planetei.

Proba a fost alcatuita din magneziu, silicon, oxigen si fier, elemente ce se regasesc si in stratul adanc al mantiei, insa a fost supusa unor conditii dure, la o temperatura de 3 000 de grade Celsius si de 1.3 milioane de ori presiunea atmosferica standard, timp de mai multe zile. Pentru a releva structura atomica si electronica a probei, cercetatorii au folosit cea mai puternica sursa de raze X. Rezultatele experimentului i-a facut pe acestia sa declare ca transformarile care au avut loc nu sunt proprii si altor materiale testate anterior, iar descoperirea lor ar putea sa schimbe intreaga perspectiva asupra interiorului planetei.

Sursa: Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase