Home » D:News » Capitala Medievala Evreiasca, descoperita de un cercetator rus

Capitala Medievala Evreiasca, descoperita de un cercetator rus

Capitala Medievala Evreiasca, descoperita de un cercetator rus
Publicat: 23.09.2008
Dimitry Vasilyev, arheolog rus de la Universitatea de Stat Astrahan, pretinde ca a descoperit capitala pierduta a khazarilor, o natiune puternica ce a adoptat Iudaismul ca religie oficiala cu mai bine de 1000 de ani in urma, dar care a disparut, lasand foarte putine dovezi ale culturii sale.

Cercetatorul sustine ca excavarile facute de el vreme de noua ani in apropierea Marii Caspice au dezvaluit in cele din urma fundatiile unei fortarete triunghiulare din caramida arsa si ramasite ale unor locuinte modeste in forma de iurta. Vasilyev crede ca acestea reprezinta o parte din ce a fost candva Itil, capitala Khazara, deoarece, conform legii, khazarii ar fi putut folosi caramizi arse numai in capitala, iar amplasarea orasului pe Drumul Matasii, acolo unde au loc sapaturile, este confirmata in cronici medievale de catre autori arabi, evrei si europeni.

Khazarii erau un trib de origine turcica a carui stapanire se intaindea de la China de Nord pana la Marea Neagra; intre secolele VII si X, au cucerit teritorii uriase care reprezinta astazi sudul Rusiei, Ucraina, Muntii Caucaz, Asia Centrala, precum si marea Aral. Dinastia si nobilimea conducatoare ale Khazarilor s-au convertit la Iudaism undeva in perioada secolelor VIII – IX, dar Vasiliev spune ca numarul relative redus de artefacte religioase cu specific evreiesc, precum mezuzele si Steaua lui David, gasite la alte situri arheologice, dovedesc ca populatia de rand a Khazarilor prefera credintele traditionale, precum samanismul sau noile religii introduse incluzand Islamismul.

“In multe privinte, Rusia este o succesoare a statului Khazar”, a declarat Vasilyev.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase