Home » D:News » CUM SA ASCULTAM MUZICA, un atelier interactiv cu dirijorul Tiberiu Soare

CUM SA ASCULTAM MUZICA, un atelier interactiv cu dirijorul Tiberiu Soare

CUM SA ASCULTAM MUZICA, un atelier interactiv cu dirijorul Tiberiu Soare
Publicat: 29.09.2008
Din 20 octombrie, la Fundatia Calea Victoriei

Dirijorul Tiberiu Soare ne va introduce in lumea fascinanta dar greu accesibila a muzicii bune. Dincolo de talentul si experienta sa de dirijor, carisma sa de povestitor ne va ajuta sa ne apropiem si sa intelegem ce simtea Mozart, cum traiau si creau compozitorii si cum putem asculta inteligent muzica astazi, dupa atitea secole de intimplari si miracole muzicale. Discutiile vor fi “acompaniate” de auditii muzicale.

1. De ce ascultam muzica?
Ceea ce exprima muzica nu poate fi exprimat printr-o alta arta sau o stiinta. Muzica este un limbaj pe care il intelege toata lumea si pe care nu-l poate traduce nimeni, spunea Borges. Importanta interpretarilor in care ascultam muzica.

2. Scurta istorie a muzicii
Traseul muzicii din trecut si pina in prezent. Principalele etape ale evolutiei gindirii muzicale. Ceea ce e cistigat odata ramine pentru totdeauna.

3. Cite feluri de muzica exista?
Genurile si stilurile muzicale: vocale, instrumentale si cu ramificatiile lor.
Instrumentele nu sint altceva decit prelungiri ale vocii umane, unelte cu ajutorul carora vocea umana se elibereaza de limitele fiziologice. Culorile / timbrele muzicale ale fiecarui instrument. O comparatie dintre muzica europeana si muzica altor continente.

4. Preclasicismul si barocul in muzica europeana
Ce datoreaza muzica de azi perioadei preclasice.
Unificarea si perfectionarea limbajului muzical al epocii in muzica lui J. S. Bach.

5. Opera – de cind a aparut si evolutia sa pina in ziua de astazi
Prezentarea celui mai complex gen muzical care le inglobeaza pe toate celelalte.

6. Mozart – geniul absolut si rebelul muzicii
“Ingerii, cand sunt in fata tronului lui Dumnezeu, canta Bach; cand sunt intre ei, canta Mozart.”, spunea Karl Barth. Compozitorul care scria dupa dictat divin, fara stersaturi. Capacitatea de a face lucrurile foarte complicate sa para foarte simple. Legenda lui Mozart.

7. Beethoven – titanul revolutionar al muzicii
Felul in care a schimbat muzica, detronarea muzicii de dinainte si noua paradigma muzicala. Un vizionar prea putin inteles in vremea lui.

8. Romantismul in muzica – Schumann, Mendelssohn, Berlioz, Chopin, Paganini, Liszt, Wagner
Compozitorii care au mers pe drumul deschis de Beethoven, eliberarea de dogme, invazia oniricului, fantasticului si nocturnului in viata cotidiana. Imaginatia mai presus decit ratiunea, fara a se ajunge la anarhie.

9. Muzica franceza din sec VII- sec XX – povestea unei altfel de muzici
Accentul mare pus pe senzorial fata de constructia abstracta de factura nord europeana. Muzica facuta numai din culori, importanta timbrului in exprimare.

10. Muzica moderna: sonoritatile secolului XX si XXI si “reciclarea” muzicala: jazz, gospel, blues, rock, hip-hop, pop, tango, bossa-nova, reggae etc

www.victoriei.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase