Home » D:News » Pterodactilii erau prea grei pentru a zbura

Pterodactilii erau prea grei pentru a zbura

Pterodactilii erau prea grei pentru a zbura
Publicat: 02.10.2008
Teroare a cerurilor din preistorie, asa cum s-a crezut multa vreme in mediile academice, pterodactilii par sa nu fi fost decat niste dinozauri supraponderali, incapabili sa se ridice de la sol din cauza propriei greutati, considera oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo.

Raportul cercetatorilor japonezi, prezentat in prestigioasa publicatie New Scientist, sustine ca, in ciuda aripilor enorme, un pterodactil era prea greu pentru a se putea ridica de la sol. „Problema pterodactililor vine tocmai de la aripile lor imense pe care le putea plia pe langa corp. Astfel de reptile zburatoare, pur si simplu, nu puteau sa isi miste aripile suficient de repede pentru a sustine o asemenea greutate in aer”, sustine Katsufumi Sato, biolog japonez al carui obiect de activitate il constituie pasarile de dimensiuni mari. Conform cercetatorului nipon, cea mai mare pasare care se putea deplasa in zbor nu depasea greutatea de 40 de kilograme, echivalentul unui caine labrador ajuns la maturitate.

Pterodactilii au populat Terra pe o perioada extrem de intinsa de timp, de acum 251 de milioane de ani si pana la extinctia dinozaurilor survenita in urma cu 65 de milioane de an. Exista astazi o unanimitate in lumea oamenilor de stiinta in a accepta ca pterodactilii au fost cele mai mari zburatoare care au existat vreodata. Fosile descoperite in toate colturile lumii arata ca anvergura aripilor unor asemenea monstri preitorici atingea chiar si 15 metri.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase