Home » D:News » Fumatul in public a fost interzis in India

Fumatul in public a fost interzis in India

Fumatul in public a fost interzis in India
Publicat: 03.10.2008
In pofida protestelor concernelor internationale producatoare de tigari si a grupurilor organizate de fumatori, Ministrul Sanatatii din India, Abnumani Ramadoss, a hotarat interzicerea fumatului in public pe intreg teritoriul indian. Ministrul indian si-a motivat declaratia prin faptul ca fumatorii expun terte persoane la efectele nocive ale inhalarii fumului de tigara.

Hotararea de guvern a avut la baza un studiu din anul 2007, conform caruia numarul de fumatori din societatea indiana a depasit cifra record de 120 milioane de persoane.
Din decursul acestei luni, oricine va fi prins fumand in afara locuintei sale va primi o amenda de 200 rupii (aproximativ 5 $). Suma pare mica la prima vedere, dar in India cu 5 $ se poate cumpara hrana pentru 3 zile.
O alta cauza a acestei decizii au constituit-o si cele 900 000 de victime ale cancerului pulmonar cauzat de fumat in fiecare an. A treia cauza a controversatei decizii a guvernului indian o reprezinta pericolul in care se afla fumatorii pasivi. Expertii americani in evaluarea efectelor nocive ale fumatului, au publicat un studiu din care rezulta ca fumatori pasivi sunt expusi inhalarii fara voie a nu mai putin de 4 000 de substante chimice nocive, care pot provoca la randul lor cancer pulmonar, afectiuni ale inimii, bronsite si astm.
Scepticii acestei masuri folosesc drept contraexemplu legile recente care interzic scuipatul si urinatul in public. In ciuda pedepselor si amenzilor ridicate prevazute de lege, majoritatea indienilor continua sa pastreze aceste obiceiuri reprobabile.

Sursa BBC News

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase