Prima pagină D:News

S-au gasit cele mai vechi “urme de picior” de pe Pamant

Redactia Descopera.ro | 10.06.2008 | ● Vizualizări: 99
S-au gasit cele mai vechi “urme de picior” de pe Pamant     urma, picior, artropod, animal, ediacaran, cambrian + zoom
Galerie foto (1)

Cele mai vechi urme cunoscute, ale unei creaturi cu picioare, au fost descoperite in piatra, in zona statului american Nevada si dateaza de acum 570 de milioane de ani.

Cercetatorii cred ca animalele de uscat au evoluat din creaturi antice care au parasit marile si au dezvoltat membre. Daca ultima descoperire este reala, ea impinge istoria mersului cu 30 de milioane de ani mai “in spate” decat au indicat toate cercetarile anterioare.

Creatura acvatica si-a lasat urmele sub forma a doua linii paralele formate din mici puncte, fiecare avand aproximativ 2 milimetri in diametru. Cercetatorii spun ca animalul  trebuie sa fi pasit usor pe sedimentul marin, deoarece picioarele lui au lasat amprente superficiale.

Conform studiilor, urmele au fost facute in perioada care a precedat era Cambriana, etapa in care cele mai multe animale au evoluat. “Cercetatorii credeau odata ca numai microbii si animale simple pluricelulare au existat inaintea Cambrianului, dar aceasta notiune se schimba”, spune profesorul Loren Babcock de la Universitatea din Ohio. “S-a tot vorbit despre posibilitatea existentei unor animale mai complexe in Ediacaran – corali, artropode – insa dovezile n-au fost pana acum foarte convingatoare”, a spus el. “Dar daca gasesti dovada unui animal cu picioare, a unui animal care umbla – asa cum ni s-a intamplat noua - atunci asta ridica mult probabilitatile.”

Nu se poate spune cu exactitate despre ce fel de animal a fost vorba,dar Babcock presupune, fara a fi sigur, ca este un artropod. Se poate ca animalul sa fi avut aproximativ dimensiunile unui stilou si picioare multiple.

Sursa: Livescience