Home » D:News » A fost descoperita “poarta” romanilor spre Marea Britanie

A fost descoperita “poarta” romanilor spre Marea Britanie

A fost descoperita “poarta” romanilor spre Marea Britanie
Publicat: 08.10.2008
Plaja “pierduta” pe care romanii au acostat cu 2.000 de ani in urma, in incercarea de a invada Marea Britanie, li s-a dezvaluit arheologilor.

Ramasitele unui port de sindrila au fost gasite ingropate sub 6 m de pamant, la 3 kilometri de noua coasta Kent. Situl se afla langa resturile fortului roman de la Richborough, de langa Sandwich, unul dintre cele mai importante situri romanice din Anglia si, candva, poarta de intrare in insulele britanice.

Invazia din anul 43 d.Hr. a fost una dintre cele mai importante evenimente din istoria Marii Britanii. Episodul istoric a dus la schimbarea limbii si a culturii, precum si la construirea unor asezari si orase, care prospera si astazi.

Totusi, locatia exacta a plajei a fost pierduta cu secole in urma, pe masura ce coasta Kent a suferit schimbari majore. In urma cu numai cateva zile, a fost redescoperita, dupa patru luni de sapaturi in solul de la Richborough.

Tony Wilmott, cercetator in cadrul Institutul Englez de Istorie, care a condus echipa de arheologi, a declarat: “Este bine stiut ca fortul roman Richborough a fost bresa de intrare a romanilor in Marea Britanie, cu 2.000 de ani in urma, dar este incitant faptul ca am gasit plaja romanilor intamplator, in timp ce sapam intr-un sant adanc, de-a lungul ramasitelor unui zid roman. Santul se umple continuu cu apa si, scotand-o cu o mistrie, am putut simti suprafata dura, care a fost candva tabara romana. Acum stim ca a existat un port roman amplasat aici”.

Piesele, ceramica si lemnul descoperite, sugereaza ca plaja dateaza din perioada secolului IV d.Hr.

Sursa: Dailymail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase