Home » D:News » Extinctiile speciilor nu au legatura cu asteroizii gigantici

Extinctiile speciilor nu au legatura cu asteroizii gigantici

Publicat: 08.10.2008
Extinctiile speciilor nu au legatura cu asteroizii gigantici
Daca in istoria Pamantului se evidentiaza cinci mari extinctii ale vietii, motivele pentru care acestea s-au produs reprezinta subiectul unor aprigi controverse intre oamenii de stiinta. Daca ultima mare extinctie, cea care a vizat dinozaurii acum 65 de milioane de ani, s-a produs datorita unui asteorid gigantic, celelalte patru au cu totul si cu totul ale origini.

„Nu asteroizii gigantici reprezinta raspunsul la intrebarile ridicate de marile extinctii. De fapt, cele mai ample disparitii ale vietii nu s-au produs in urma cu 65 de milioane de ani si nici nu au avut origini in afara spatiul terestru. Raspunsul se afla aici, langa noi. Pur si simplu, Terra s-a imbolnavit”, sustine David Botjer, cercetator in cadrul Universitatii din California (USC).

Studiile cercetatorului american arata ca in timpul extinctiilor din urma cu 250 de milioane de ani, respectiv 200 de milioane de ani, s-a produs o accentuare a incalzirii globale. Totodata, in oceane au aparut cristale de aragonit, elemente extrem de rare in istoria Pamantului.

„Faptul ca astfel de cristale s-au format in perioada celor doua mari extinctii arata o legatura pe care nimeni nu a reusit sa o inteleaga pana in prezent. De asemenea, recifurile de corali, identice cu cele de astazi, au disparut in proportie de peste 90% si nimeni nu isi explica acest fenomen. Dar poate cel mai imprtant lucru este ca acest proces a inceput sa se repete in zilele noastre”, anunta si Rowan Martindale, doctorand in cadrul aceleiasi univeristati americane.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase