Home » D:News » Saturn este “bantuit” de cicloane gigantice

Saturn este “bantuit” de cicloane gigantice

Saturn este “bantuit” de cicloane gigantice
Publicat: 15.10.2008
Cercetatorii au descoperit un ciclon gigantic care stapaneste polul nord al lui Saturn, observand in acelasi timp o furtuna similara la polul sudic al planetei. Imaginile au putut fi urmarite in detaliu cu ajutorul navei spatiale Cassini.

Noile imagini, captate in lumina infrarosie, au revelat pentru prima fata un masiv ciclon in desfasurare la polul nord, in vreme ce la polul sud avea loc o furtuna similara.
“Acestia sunt cicloni masivi, de sute de ori mai puternici decat cele mai mari uragane de pe Pamant. Prezenta unor aglomerari de nori cumulus, care acopera polii, sunt un indicator sigur al prezentei unor puternice furtuni dedesubt”, declara Kevin Baines, cercetator in cadrul  laboratorului NASA Jet Propulsion din Pasadena, California.

Cercetatorii sunt de parere ca aceste furtuni puternice sunt sustinute de caldura emanata de apa care se condenseaza in furtunile cu traznete din adancul atmosferei, intr-un proces asemanator cu cel al formarii uraganelor pe Pamant. Dar spre deosebire de acestea, cicloanele de pe Saturn nu au o suprafata de apa la baza lor si se deplaseaza cu o viteza de doua ori mai mare decat cele terestre.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase