Home » D:News » Pestele cu picioare, veriga lipsa in lantul evolutiei

Pestele cu picioare, veriga lipsa in lantul evolutiei

Publicat: 16.10.2008
Pestele cu picioare, veriga lipsa in lantul evolutiei
Daca vertebratele care au trait pentru prima data pe uscat isi au stramosii in apa, teorie general acceptata in mediile academice, procesul prin care o transformare atat de radicala a avut loc ramane inca unul cu numeroase semne de intrebare.O fosile de peste veche de 375 de milioane de ani pare sa fie, insa, veriga lipsa din acest intreg lent al evolutiei, anunta National Geographic.

Pestele preistoric, botezat Tiktaalik roseae dupa numele regiunii canadiene Tiktaalik in care a fost descoperit in anul 2004, prezenta membre suficient de dezvoltate pentru a ii permite sa se deplaseze pe uscat si o conformatie a craniului si a gatului asemanatoare cu cea a amfibienilor.

Reconstituirea acestui misterios animal a dus la un rezultat surprinzator. Desi corpul este cel al unui peste, membrele si craniul amintesc mai degraba de imaginea unui crocodil. Oamenii de stiinta au concluzionat ca este vorba de un pradator de aprozimativ 3 metri lungime, adaptat la viata semiacvatica, pradator ce prefera sa isi captureze prada in zonele mlastinoase. Chiar daca Tiktaalik roseae imparte mule trasaturi cu pestii preistorici, craniul si membrele acestuia tradeaza faptul ca animalul putea respira si in afara apei, ceea ce il transforma intr-o veritabila veriga lipsa.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase