Home » D:News » “Perierea “ sefilor ne aseamana cu maimutele

“Perierea “ sefilor ne aseamana cu maimutele

“Perierea “ sefilor ne aseamana cu maimutele
Publicat: 17.10.2008
Acesta activitate sociala, atat de des intalnita si blamata in acelasi timp, este caracteristica nu doar oamenilor ci si maimutelor. Conform cercetatorilor din cadrul University of New South Wales, comportamentul submisiv, lingusitor si degradant in fata superiorilor ar fi nimic altceva deca o mostenire straveche de la maimute.

Oricine a avut ocazia sa observe un sef sau o persoana cu functie care merge tantos printre birouri, cu pieptul scos in evidenta, avand de regula o crevata rosie sau de alta culoare, special pentru a se evidentia. Conform unui studiu care a avut ca obiect barbatii cu functii de conducere, acesta este un comportament tipic unui animal de rang alfa, in mod particular o maimuta din specia cimpanzeilor sau gorilelor.
Cercetatorii australieni care au intervievat sute de manageri si angajati, concluzioneaza  ca in fiecare mediu de munca, sefii, la fel ca animalele dominante, cauta orice ocazie pentru a-si marca teritoriul si a-si demonstra statutul si puterea. La fel cum maimutele dominante isi modifica limbajul corporal sau paunii si alte pasari isi etaleaza penajul cu colorat, barbatii manageri poarta costume inchise la culoare pentru a-si spori distinctia, asortate cu camasi sau cravate colorate pentru a iesi in evidenta si a atrage astfel atentia femeilor.
“Din punct de vedere evolutionist, masculii din circa 200 de specii de animale  au obiceiul de a merge tantos, apasat si cu pieptul scos in evidenta. Homo sapiens a evoluat timp de peste 2 milioane de ani pentru a fi o specie tribala si ierarhica, aceste trasaturi sunt deja in genele nostre” este de parere profesorul Jeffrey Braitwaite.
Pentru a-si demonstra statutul in fiecare moment, sefii au scaune mai mari, vorbesc mai tare decat oricine si au obiceiul de a-i intrerupe des. Isi disimuleaza convorbirile folosindu-se modulatiile vocii, acronime si jargoane in scopul de a-si confuza si speria subordonatii. Isi petrec cea mai mare parte a timpului in meeting-uri si isi pazesc cu gelozie biroul si spatiul inconjurator. Pentru a-si demonstra superioritatea isi etaleaza gadgeturile, telefoanele si masina, obligatorii mai scumpe decat cele ale angajatilor.
“Ceea ce am descoperit nu a fost altceva decat o demostratie animalistica , universala de forta, masculinitate, sexualitate si autoritate, ce am vazut la maimute am vazut si la manageri, evident cu unele diferente. In plus suntem siguri ca primele culturi tribale s-au inspirat mult de la animalele in mijlocul carora traiau. Grupurile de oameni erau de asemenea foarte teritoriale in trecut, de asta depindea de fapt supravietuirea lor. Daca nu erai intr-un trib  nu aveai nici o sansa sa-ti transmiti mai departe genele. In schimb este surprinzator cat de multi angajati din zilele noastre sunt inca foarte tribali in comportament” incheie profesorul Braitwaite.

Sursa : The Independent

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase