Home » D:News » Abisul, sensibil la conditiile meteo

Abisul, sensibil la conditiile meteo

Abisul, sensibil la conditiile meteo
Publicat: 21.10.2008
Desi este un drum lung de la zona de manifestare a conditiilor atmosferice pana in adancurile Oceanului Pacific, intre cele doua medii pare sa existe o relatie de interdependenta. Conform unor studii recente, clima controleaza soarta animalelor ce-si duc existenta la adancimi abisale de pana la 4 kilometri sub suprafata marii.

Henry Ruhl, membru al Centrului Oceanografic National din Marea Britanie si colegii sai de la Institutul de Cercetare Acvatica Monterey Bay din California au studiat cu atentie adancurile oceanului Pacific timp de 18 ani.La un laborator submarin aflat in largul oceanului, la 200 kilometri distanta de Santa Barbara, echipa a instalat camere care monitorizeaza constant fundul marii. Mai mult, niste capcane captureaza orice cade de la suprafata, inclusiv fragmente de material organic mort. Aceste tehnici le ofera cercetatorilor o idee despre cantitatea de hrana care ajunge la anemonele, viermii si crustaceele aflate pe fundul marii.
Laboratorul abisal le-a permis cercetatorilor sa studieze schimbarile ce au loc in rezerva de hrana a animalelor, precum si dinamica populatiei lor. Coreland aceste variatiuni cu schimbari climatice la scara larga – anotimpurile si El Nino, spre exemplu – ce au loc la suprafata, s-a constatat ca cele doua lumi despartite de kilometri sunt strans legate.
Analizand cei 18 ani de date, echipa lui Ruhl a constatat ca vreme de cateva luni de la desfasurarea unui eveniment El Nino, proviziile de hrana ale faunei de pe fundul apei tind sa scapa. Patru luni mai tarziu, structurile comunitatilor de animale mici se schimba: densitatea de animale scade, iar cele mai mici, artropodele, inlocuiesc viermii mai mari, devenind grupul dominant.
De asemenea, schimbarile sezoniere de temperatura, lumina solara si vant au efecte vizibile asupra mediului marin abisal. Ruhl spune ca este inca devreme sa se prezica situatia de pe fundul oceanelor doar privind conditiile climatice, insa recunoaste ca acesta este scopul final.

Sursa : New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase